Makaleler

izmir-boşanma-davası

 

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

Boşanma davaları çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu makalede anlaşmalı boşanma davası incelenecektir.

Anlaşmalı boşanma davası açmanın şartları

Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır. Bu süre resmi nikahlı olarak sürdürülmelidir. İmam nikahı veya nişanlı kalınan süreler bu sürenin hesabında dikkate alınmaz.

Anlaşmalı boşanma protokolü

Öncelikle bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır. Bu protokolü taraflar bizzat kendileri hazırlayabileceği gibi bir boşanma avukatı tarafından da hazırlanabilmektedir. Hazırlanmış olan anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde bazı unsurları barındırmalıdır. Buna göre protokolde velayet, nafaka, tazminat (istenirse), gayrimenkul ve menkul malların durumları belirlenmiş olmalıdır. Bu unsurlarda herhangi bir eksik olmaması için anlaşmalı boşanma protokolünün bir boşanma avukatı tarafından hazırlanmasında kişiler için büyük menfaat vardır. Çünkü bu protokole dayanarak yapılmış anlaşmalı boşanma sonucunda, taraflar herhangi bir değişikliğe gidememektedir. Yani yapılan bir hatanın dönüşü olmamaktadır. Tekrar dava açarak düzeltme yolu anlaşmalı boşanma davası açısından geçerlilik taşımamaktadır.

Anlaşmalı boşanma davası açılması

Eşlerin ikisinin de imzalamış olduğu anlaşmalı boşanma protokolü bir anlaşmalı boşanma davası dilekçesi ile birlikte mahkemeye sunulur. Yine bu durumda da taraflar bizzat kendi sunacakları gibi, bir boşanma avukatı aracılığı ile de anlaşmalı boşanma protokolünü anlaşmalı boşanma dilekçesi eşliğinde sunabilirler. Dilekçe mahkemeye sunulduktan sonra duruşma günü alınır ve o tarihte taraflar duruşma salonunda bulunurlar. Taraflar hakimin önünde anlaşmalı boşanma protokolü için atılan imzaların kendilerine ait olduğunu beyan ederler. Hakimler hazırlanmış olan anlaşmalı boşanma protokolüne göre anlaşmalı boşanma davasını kabul edebileceği, kabul etmeme hakkına da sahiptir. Ancak bir boşanma avukatı tarafından hazırlanmış olan anlaşmalı boşanma protokolü uygulamada çok büyük oranda hakimler tarafından kabul edilmektedir. Kabul edilen anlaşmalı boşanma davası ardından hakim tarafından gerekçeli karar yazılır ve bu karar taraflara tebliğ edilir. İşlerin hızlanması için taraflar temyiz hakkından feragat dilekçesi hazırlayıp mahkemeye sunarlar ve anlaşmalı boşanma davası kesinleşmiş olur.

Anlaşmalı boşanma davası hakim tarafından kabul edilmezse

Böyle bir durumla karşılaşmamak için anlaşmalı boşanma protokolü bir boşanma avukatı tarafından hazırlanmasında fayda vardır. Ancak taraflar anlaşmalı boşanma protokolünü hazırlamış olmasına rağmen hakim anlaşmalı boşanma davasını kabul etmezse açılmış olan boşanma davası, çekişmeli boşanma davası olarak devam eder.

 

izmir boşanma avukatı - manisa boşanma avukatı – boşanma avukatı - boşanma avukatı tavsiye – izmir boşanma avukatı tavsiye – manisa boşanma avukatı tavsiye – anlaşmalı boşanma avukatı - izmir anlaşmalı boşanma avukatı – manisa anlaşmalı boşanma avukatı – izmir avukat – manisa avukat – çekişmeli boşanma avukatı – izmir çekişmeli boşanma avukatı

 


"ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI " adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Oğuzhan Gülsevin ve Av. Ceren Gülsevin'e aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.gulsevinhukuk.com) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.