Makaleler

AYRILIK DAVASI

Ayrılık davasında evliliği sonlandıran bir karar verilmez, ancak eşlerin ortak yaşamına bir süreliğine ara verilir. Boşanma davası açacak olan eş ayrılık davası açma hakkına da sahiptir. Boşanma amacıyla açılan bir davada hâkim, tarafların evliliklerinin bitmediğine, delillerin evliliklerinin kurtarılabileceğine kanaat getirebilir. Bu durumda hâkim, ayrılık kararı verebilecektir. Ancak ayrılık kararı verilmiş olması eşlerin boşanma haklarını kaybettikleri anlamına gelmemektedir. Haklarında ayrılık kararı verilen taraflar boşanabilecektir.

Türk Medeni Kanunu’na göre ayrılık kararı 1 yıldan 3 yıla kadar bir süre için verilebilmektedir.

Ayrılık süresince eşler müşterek hayata geri dönmemişlerse, her iki taraf da boşanma davası açma hakkına sahiptir. Burada boşanma avukatı ile çalışılması önemlidir. Açılan boşanma davasında, boşanma avukatı hâkime, müşterek hayata geri dönülemediğini ve dönülmesinin mümkün olmadığını detaylı şekilde hukuki dille açıklar, bu sayede hâkim başka bir sebebe gerek olmaksızın tarafların boşanmalarına karar verir.

Boşanma davası sona erdiğinde tarafların evlilik birliği de sona erecektir. Evliliği sona eren tarafların birbirlerine sadakat yükümlülüğü de sona erecek ve başka biri ile ilişki kurabilecektir. Ancak ayrılık kararı verilen tarafların birbirlerine olan sadakat yükümlülüğü devam edecektir. Bu nedenle hakkında ayrılık kararı veren kişiler, eşine karşı sadakat yükümlülüğüne uygun olarak yaşamalıdır. Ayrılık süresi içerisinde başka biri ile duygusal bağ ya da cinsel birliktelik kurulduğu zaman sadakat yükümlülüğüne aykırı davranılmış olacaktır.

Ayrılık kararı verildiğinde boşanma avukatının doğru talebi ve şartların açıklanması üzerine hâkim, eş hakkında tedbir nafakasına hükmedebilecektir.

Ayrılık kararı verildiğinde boşanma kararında olduğu gibi müşterek çocukların velayeti ebeveynlerinden birini verilmektedir. Burada da hak kayıplarına ve geri dönülemez hatalara sebebiyet vermemek adına bir boşanma avukatı ile çalışılması tavsiye edilir.

Taraflar arasında verilen ayrılık kararı, evliliğin devamı niteliğinde olduğundan, evlilik birliğindeki uygulanan mal rejimi ayrılık kararında da devam edecektir. Taraflardan birisi mahkemeye başvurarak aralarındaki mal rejiminin, mal ayrılığına çevrilmesini talep edebilir.

 

izmir boşanma avukatı – manisa boşanma avukatı – boşanma avukatı - boşanma avukatı tavsiye – izmir boşanma avukatı tavsiye – manisa boşanma avukatı tavsiye – anlaşmalı boşanma avukatı - izmir anlaşmalı boşanma avukatı – manisa anlaşmalı boşanma avukatı – çekişmeli boşanma avukatı – izmir çekişmeli boşanma avukatı – aldatma sebebiyle boşanma davası – aldatma sebebiyle boşanma davası avukatı - velayet davası avukat – ayrılık davası avukat - izmir aile hukuku avukat – izmir avukat – manisa avukat

 


"AYRILIK DAVASI " adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Oğuzhan Gülsevin ve Av. Ceren Gülsevin'e aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.gulsevinhukuk.com) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.