MİRASÇILIK BELGESİ (VERASET İLAMI)

izmir-mirascılık-belgesi-veraset-ilamı-davası

 

MİRASÇILIK BELGESİ (VERASET İLAMI)

Mirasçılık belgesi diğer adıyla veraset ilamı, kişilerin mirasçı olduğunu gösteren bir belgedir. Mirasçılık belgesi çıkartmak için yalnızca bir kişinin başvurması yeterlidir. Başvuran kişinin çıkartmış olduğu mirasçılık belgesinde yalnızca kendi ismi ve miras payı bulunmamaktadır, bu belgede tüm mirasçıların isimleri ve miras payları açıkça belirtilmektedir. Mirasçılık belgesi Sulh Hukuk Mahkemelerinden çıkartılabildiği gibi Noterlerden de çıkartılabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki kişi 1990 yılından önce vefat ettiyse, mirasçılardan birisi yabancı ülke vatandaşı ise veya yabancı ülkede yaşıyorsa noterler mirasçılık belgesi düzenleyememektedir. Bu gibi durumlarda Sulh Hukuk Mahkemelerinden mirasçılık belgesi çıkartılabilmektedir. Mirasçılık belgesi kişiler tarafından çıkartılabildiği gibi bir miras avukatı aracılığıyla da çıkartılabilmektedir. Bu aşamada mirasçılık belgesinin sıhhatinde bir sorun yaşamamak için miras avukatı aracılığı ile mirasçılık belgesi çıkartılması kişilerin menfaatinedir. Çünkü miras davası esasen mirasçılık belgesi alınmasıyla başlar. En başta çıkabilecek bir aksaklık, daha sonradan büyük problemlere yol açabilmektedir.

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) ile ilgili sıkça sorulan sorular

Mirasçılık Belgesi kimler tarafından talep edilebilir? Yasal mirasçılar yani kan bağı olan kan hısımları, ölenin eşi, ölen kişinin evlat edindiği kişiler, vasiyetname veya miras sözleşmesi ile atanmış olan mirasçılar, vasiyetname ile kazanımda bulunanlar, miras bırakanın veya mirasçıların alacaklıları ve son olarak mirasçılık sıfatını kaybetmiş kişiler mirasçılık belgesi talep edebilmektedir.

Mirasçılık Belgesi zamanaşımı süresi ne kadardır?

Mirasçılık belgesi çıkarılmasında herhangi bir zamanaşımı süresi yoktur. Ancak miras bırakan 1990 yılından önce vefat ettiyse noterlerden mirasçılık belgesi çıkartılamamaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesine başvurmak gerekmektedir.

Mirasçılık Belgesi iptal edilebilir mi?

Mirasçılık belgesi gerçeği yansıtmıyorsa, belgenin sıhhatinde problem olduğu iddia ediliyorsa mirasçılık belgesi dava açılarak iptal edilebilmektedir. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılacak olan bu davanın bir miras avukatı aracılığıyla açılmasını muhakkak önermekteyiz. Bu davalardan çıkan ilamlar kesin hüküm içermektedir.

Mirasçılık Belgesi verilmesine itiraz edilebilir mi?

Mirasçı olarak atanmış kişi veya lehine vasiyette bulunulan kişi mirasçılık belgesi talep ederse, bu durum tüm mirasçılara bildirilmektedir ve mirasçılık belgesine tebliğden itibaren 1 ay içinde itiraz edilebilmektedir.

izmir miras avukatı – manisa miras avukatı – miras avukatı – izmir miras avukatı tavsiye – manisa miras avukatı tavsiye – miras davası – miras davalarına bakan avukat – ortaklığın giderilmesi davası avukat – miras paylaşımı avukat - izmir avukat – manisa avukat

 


"MİRASÇILIK BELGESİ (VERASET İLAMI) " adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Oğuzhan Gülsevin ve Av. Ceren Gülsevin'e aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.gulsevinhukuk.com) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.